NFK DokuWiki

Εν οίδα ότι ουδέν οίδα

User Tools

Site Tools


opo:nl:opt:media-ethiek

Media-ethiek

Vakbeschrijving

Studiemateriaal

  • Cursus via Toledo, oko verkrijgbaar via de cursusdienst

Opinies

“Zeer interessant voor studenten met weinig kennis van filosofie (dit vak wordt samen met communicatiewetenschappen gegeven). Filosofen kunnen zich wel ergeren aan de vele herhalingen, vooral tijdens het deel waarin hij ingaat op de geschiedenis van de moraalfilosofie. Toch wordt dit vak wel gekruid door veel sociologische en antropologische theorieën die nieuw zijn. Pattyn trekt aristotelische intuïties door tot een ethiek die de instrumenten aanreikt om eindelijk rationeel komaf te maken met de actuele verstandhouding die elke filosoof de stuipen op het lijf jaagt.”

Downloads

Examenvragen

De examenvragen zijn altijd netjes uitgebalanceerd:

  • Een vraag die naar de directe kennis van de lessen polst. (Een 'letterlijke blokvraag')
  • Een vraag die peilt naar een breder inzicht in de cursus, meestal over een heel of zelfs meerder hoofdstukken verspreid.
  • Een essayvraag die je al op voorhand kreeg en moest voorbereiden. Het essay leest de professor ter plaatse en stelt vragen indien het voor hem niet helemaal duidelijk is.

2011-2012

  • Gegeven dat het empirische uitgangspunt onhoudbaar is geworden…hoe kunnen we dan nog spreken van een objectieve berichtgeving?
  • Leg uit hoe de geschiedenis de scheiding tussen kerk en staat heeft voorbereid. Welke stromingen hebben er bovendien voor gezorgd dat religie tegenwoordig als een subjectieve aangelegenheid wordt beschouwd? Wat zorgde ervoor dat de Katholieke Kerk zich uiteindelijk met die idee ging verzoenen? Waarom is dat voor sommige groeperingen binnen de Islam minder vanzelfsprekend?
opo/nl/opt/media-ethiek.txt · Last modified: 29-11-2015 18:18 by nfk