NFK DokuWiki

Εν οίδα ότι ουδέν οίδα

User Tools

Site Tools


opo:nl:opt:ecofilosofie

Ecofilosofie

Vakbeschrijving

Studiemateriaal

  • Reader met teksten, verkrijgbaar bij de cursusdienst.

Opinies

“Ik heb het zelf niet gevolgd, maar ken een paar mensen die dat gedaan hebben en ik kan erover zeggen dat het wel interessant is, maar heel veel teksten die gelezen moeten worden. Tis dus niet zomaar een keuzevakje en Melle stelt blijkbaar ook nog vrij moeilijke vragen op het examen…maar interessant is het wel!”
“Ik vond ecofilosofie een bijzonder interessant vak. Misschien niet allemaal zo verantwoord of politiek correct. Maar Melle weet waar hij over praat binnen dat domein, en je ziet filosofen die je anders aan het HIW nooit of te nooit zou tegengekomen zijn. Of er zou al veel veranderd moeten zijn. Ik vond dat een niet zo heel moeilijk vak, en had daar zeer zeer mooie cijfers op het examen. De vragen van Melle kunnen over ieder onderdeel van de cursus gaan, en vooraf kan het zijn dat hij gewoon eerst aan jou een algemene toelichting vraagt, doe dit goed, geef op de vragen de nodige details en je scoort.“
“Neen, serieus, wil je meer te weten komen over de filosofische gronden van het ALF, wil je Arne Naes, dierenrechten, vrouwenrechten de band tussen vrouwenmiskenning en diermiskenning bestuderen etcetera… ga naar Melle. Zijn Nederlands (toen der tijd) is nogal eens grappig en 'Duits' maar dat is dus niet de enige reden om dat vak te volgen. Ik begrijp niet goed waarom men zegt dat dit vak zoveel werk is? Of wil men zeggen, pas op het is niet omdat het Melle is dat je niet moet studeren? Dan heeft men gelijk natuurlijk. Dit is een klein vak als elk ander klein vak als het op studeren aankomt, maar het heeft een unieke, soms geflipte invalshoek. Sommigen zullen het onzin vinden, anderen zullen er toffe zaken uit distilleren voor hun verdere filosofische overpeinzingen.”
“Interessant vak. Je krijgt een enorm pak teksten, die Melle in de les bespreekt. Hij blijft nogal dicht bij de tekst. De teksten zijn zoals gezegd wel veel, maar voor het overgrote deel absoluut niet moeilijk, dus je bent sneller door dat pak heen dan je denkt. Bij ons gaf ook assistent Glenn Deliège enkele lessen, met een heel andere insteek dan Melle. Dat is dus leuk. Melle is vooral fan van Shepard en deep ecology en antropologie, bij Glenn ging het meer de richting op van het probleem van relativisme. De vragen op het examen zijn niet bijzonder moeilijk, en - zoals bijna alle HIW professoren - wil Melle vooral een lang verhaal waarin je alles aaneen smeedt. Staat goed als je dingen uit de teksten weet te vermelden die in de les niet expliciet zijn vermeld. Melle vraag waarschijnlijk ook wat je er zelf van vond. Wel nog een waarschuwing: bij dit vak krijg je letterlijk vijftien minuten voorbereidingstijd.”
“Wat Maaike zegt, maar die vijftien minuten zouden er ook wel eens eerder tien kunnen zijn. Maar als ge daar op voorbereid zijt, valt dat examen wel goed mee. Wat ik vooral leuk vond aan dat vak is dat Melle er zelf zo mee bezig is en heel oprecht les geeft. Raymaekers heeft eens gezegd dat ge filosofie niet kunt uitbeelden, wel, Melle kan dat wel: ge ziet die mens gewoon worstelen met de problemen waar hij het over heeft.”

Downloads

Examenvragen

2008-2009

  • Wat is het onderscheid tussen diepe en ondiepe ecologie?
  • De biosfeer is een deel van de noösfeer, Wilber. Leg uit.
  • Iets van Bookchin.

2007-2008

  • Spanning in de ecofilosofie tussen kritiek (wetenschap) en engagement (ideologie).
  • Beschrijf het vooruitgangsdenken.
  • Citaat van Shepard toelichten.
  • Onderscheid wild-wildernis.
  • Iets van Drenthen en 'metafysica' (waarbij u vooral moet opmerken dat metafysica tussen aanhalingstekens staat, blijkbaar).
  • Iets over de neothenie.
opo/nl/opt/ecofilosofie.txt · Last modified: 29-11-2015 18:12 by nfk